Voor het bevestigen van fotobehang is behanglijm nodig. Hierbinnen zijn er nog verschillende soorten lijm te krijgen voor de diverse soorten fotobehang (Fototapete). Voor behangpapier, dit is standaard fotobehang, is Perfax methyl een fijn product. Voor vliesbehang is de Perfax Roll aan te raden. Let erop dat je de juiste lijm voor jouw behang gebruikt. Hieronder lees je verder hoe je jouw fotobehang het beste kunt lijmen.

Achtergrondinformatie plakinstructies

Fotowanden (Bilderwände) zijn gemaakt van speciaal behangpapier met UV bestendige inkt. Om het makkelijker te maken zijn fotobehangen opgedeeld in kleinere delen. In de volgende kopjes lees je de voorbereidingen voor het opplakken en hoe je het fotobehang het beste lijmt.

De voorbereidingen met het fotobehang

Check altijd eerst of het behang in orde is voor je start. Dit doe je door alle onderdelen naast elkaar te leggen, zodat je direct ziet of de foto goed verdeeld is over de opgedeelde delen. Leg de behangdelen ook even op elkaar om te zien of alle delen hetzelfde formaat hebben en/of goed aansluiten. Volg altijd de gebruiksaanwijzing die je bij levering ontvangt.

Lees ook:  Foto op hout - U heeft de keuze uit drie verschillende soorten!

Voorbereiding van de muur

Voordat je kunt beginnen met het fotobehang (Fototapete nach Maß) lijmen moet de muur schoon, vetvrij en een gladde ondergrond hebben. Muren zijn vaak niet 100% recht, waardoor hulplijnen aan te raden zijn voordat je gaat opplakken.

Voorbereiden van het plaksel

Wanneer er lijm bij het behang (Tapeten) is geleverd kun je dit gebruiken. In de gebruiksaanwijzing vind je hoeveel lijm poeder en water je dient te gebruiken. Bij het aanbrengen moet je opletten dat er niet te veel lijm op het fotobehang wordt aangebracht. Wanneer het behang te vochtig is, heb je namelijk kans op scheuren.

Aanbrengen van het fotobehang

Het beste is om het aan te brengen bij een constante kamertemperatuur, waarbij de ramen en deuren gesloten blijven. Zorg ervoor dat de verwarming ook niet te hoog staat. Dit kan als gevolg hebben dat de lijm te snel droogt, waardoor je risico loopt dat het behang weer loskomt van de muur. Je smeert het eerste paneel dat je gaat opbrengen in met lijm en laat dit ongeveer 2 tot 3 minuten intrekken. Vervolgens plak je het paneel op de muur, waarbij je de hulplijnen volgt. Daarna strijk je de vellen van boven naar onder glad.

Laten drogen

Laat het fotobehang langzaam opdrogen. Doe dit bij kamertemperatuur en vermijd vocht. Als alles hangt en opgedroogd is zit er nog maar één ding op: genieten van je nieuwe muur.

Door Esmee